Mortalidad por desnutrición en Colombia durante la pandemia Covid19
Malnutrition-related mortality in Colombia during Covid19 pandemic
Contenido principal del artículo
Resumen
Background and objectives: Malnutrition caused by low economic income is a social problem that involves malnutrition as a direct factor in increasing morbidity and mortality. Although malnutrition is considered a low prevalence event in Colombia, its impact is significant. Method: In this study, an ecological analysis was carried out using DANE data on mortality due to malnutrition in Colombia in 2020. Mortality rates per 100,000 people were calculated and compared according to sex and origin (departments). Findings: The results indicated that 1,756 people died from malnutrition in 2020, with a national mortality rate of 3.49 per 100,000 inhabitants. No significant variation in the rate was found. There were no significant differences in the rate according to sex. In Guainía, the mortality rate due to malnutrition was the highest, with 11.0 deaths per 100,000 inhabitants, while, in San Andrés, the rate was the lowest, with 1.57 deaths per 100,000 inhabitants. La Guajira registered the highest mortality rate due to malnutrition in the Caribbean region. Also, compared to the population of the Colombian capital, Bogotá, the population of the Colombian Caribbean presented a 4.62 times greater risk of death due to malnutrition. Conclusion: The findings highlight the importance of addressing the problem of malnutrition in Colombia, particularly in areas with high mortality rates. From an economic point of view, malnutrition has a significant impact on society. The premature death of people suffering from malnutrition means a loss of human and productive capital for the country. Furthermore, malnutrition can lead to disabilities and chronic diseases, which also have a negative impact on the economy.
Palabras clave:
Descargas
Detalles del artículo
Referencias (VER)
Aparicio Vizuete, A., (2005). Relación del estado nutricional y los hábitos alimentarios en la capacidad funcional, mental y afectiva de un colectivo de ancianos institucionalizados de la Comunidad de Madrid. Universidad Complutense de Madrid.
Bonet-Morón, J.; Hahn-De-Castro, L.W., (2017). La mortalidad y desnutrición infantil en La Guajira. Documentos de trabajo sobre economía regional (255). https://repositorio.banrep.gov.co/handle/20.500.12134/6961
Cardona-Arango, D.; Segura-Cardona, A.; Espinosa-López, A.M., (2012). Mortalidad de adultos mayores por deficiencias nutricionales en los Departamentos de Colombia. Revista de Salud pública, 14, 584-597. https://www.scielosp.org/article/ssm/content/raw/?resource_ssm_path=/media/assets/rsap/v14n4/v14n4a04.pdf
Cederholm, T.; Barazzoni, R.; Austin, P.; Ballmer, P.; Biolo, G.; Bischoff, S.C.; Singer, P., (2017). ESPEN guidelines on definitions and terminology of clinical nutrition. Clinical Nutrition, 36(1), 49-64. https://doi.org/10.1016/j.clnu.2016.09.004
Departamento Administrativo Nacional de Estadística, (2023a). Censo Nacional de Población y Vivienda 2018. https://www.dane.gov.co/index.php/estadisticas-por-tema/demografia-y-poblacion/censo-nacional-de-poblacion-y-vivenda-2018
Departamento Administrativo Nacional de Estadística, (2023b). Estadísticas Vitales - EEVV - 2020. https://microdatos.dane.gov.co/index.php/catalog/732
Departamento Administrativo Nacional de Estadística, (2023c). Metodología de las estadísticas vitales. https://www.dane.gov.co/files/investigaciones/fichas/poblacion/metodologia-eevv.pdf
Fernández Cantón, S.B.; Viguri Uribe, R., (2010). La mortalidad por desnutrición en México en menores de cinco años, 1990-2009. Boletín médico del Hospital Infantil de México, 67(5), 471-473. https://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumen.cgi?IDARTICULO=25387
Fondo de las Naciones Unidas para la Infancia, (2023). Día Mundial de la Alimentación: 2,8 millones de niños mueren al año por causas relacionadas con la desnutrición. https://www.unicef.es/noticia/dia-mundial-de-la-alimentacion-28-millones-de-ninos-mueren-al-ano-por-causas-relacionadas
Forero Ballesteros, L. C.; Forero Torres, A.Y., (2023). Tendencia temporal de la mortalidad por desnutrición en Colombia, 2005-2019. Revista Panamericana de Salud Pública, 46, e4. https://doi.org/10.26633/RPSP.2022.4
Isabel T.D.; Correia, M.; Waitzberg, D.L., (2003). The impact of malnutrition on morbidity, mortality, length of hospital stay and costs evaluated through a multivariate model analysis. Clinical Nutrition, 22(3), 235-239. https://doi.org/10.1016/S0261-5614(02)00215-7
Jaramillo-Mejía, M.C.; Chernichovsky, D.; Jiménez-Moleón, J.J., (2018). Determinantes de la mortalidad infantil en Colombia. Path Análisis. Revista de Salud pública, 20, 3-9. https://doi.org/10.15446/rsap.V20n1.39247
Organización Mundial de la Salud, (2023a). Estadísticas sanitarias mundiales 2020: monitoreando la salud para los ODS, objetivo de desarrollo sostenible. https://apps.who.int/iris/handle/10665/338072?show=full
Organización Mundial de la Salud, (2023b). Malnutrición. https://www.who.int/es/news-room/fact-sheets/detail/malnutrition
Quiroga, E.F., (2012). Mortalidad por desnutrición en menores de cinco años, Colombia, 2003-2007. Biomédica, 32(4), 499-509. http://dx.doi.org/10.7705/biomedica.v32i4
Rodríguez, M.G.; Sichacá, E.G., (2019). Mortalidad por desnutrición en el adulto mayor, Colombia, 2014-2016. Biomédica, 39(4), 663-672. https://doi.org/10.7705/biomedica.4733
Nicholas, D.D.; Heiby, J.R.; Hatzell, T.A., (1991). The quality assurance project: Introducing quality improvement to primary health care in less developed countries. International Journal for Quality in Health Care, 3(3), 147-165. https://doi.org/10.1093/intqhc/3.3.147
Rico Velasco, J.; Acciarri, G.; Fajardo, L.F, (1982). Malnutrition and poverty in Colombia; [Desnutricion y pobreza en Colombia]. Estudios de Población, 7(1-6), 37-59. https://www.scopus.com/record/display.uri?eid=2-s2.0-0020005147&origin=inward&txGid=37b75f1c161ab42fca27998fdaf5c9a1
Vargas-Moranth, R.; Miranda Machado, P.; Salcedo Mejía, F.E.; Parra Padilla, D.; Paz-Wilches, J.; Alvis-Zakzuk, N.R.; Fernandez Mercado, J.C.; De La Hoz, F.; Alvis Guzman, N., (2019). Diferencias en la mortalidad según lugar de ocurrencia y régimen de salud en el Caribe colombiano, 2016. Value in Health Regional Issues, 19, S56-S57.